BARTENDINGTERMER

 

Dash/stänk

Betyder 7,5 ml men när det gäller bitters, tabasco eller worcestershire så är en dash fem droppar.

Float

Är ungefär 1,5 cl vätska som du häller på toppen i en färdig cocktail.

Frosta glas

Ställ glaset i frysen i ca 10 min.

Fyll upp

Betyder att du fyller glaset till strax under kanten.

Krossa is

Lägg isen i en handduk, håll i hörnen av handduken och slå sedan mot hårt underlag eller använd något hårt att slå med. Eller använd elektrisk iskross. Krossad is kyler effektivare än iskuber. Frappé är då en drink serveras kyld med krossad is.

Kyla glas

Lägg i is i glaset ( för effektivare kylning lägg i vatten också ) medan drinken blandas. Och häll sedan ut isen och alt. vattnet innan du häller upp cocktailen.

Med is

Ungefär tre isbitar (beroende på storlek)

Neat/straight up

När en drink serveras utan tillsatser och utan is.

On the rocks

Lägg i fler isbitar än om gästen beställer >med is< (whisky on the rocks - fyllt whiskyglas med is 3 cl whisky)

Splash

Ungefär 3 cl vätska (oftast soda) Ifall du använder läskpistol kommer en splash i sekunden.


BRANDY

För er som har passion eller rent ut sagt är nyfiken för Brandy/Congac så ska jag tipsa er om en sort, och en bodega som borde upplevas!


(klicka på bilderna för att göra dem större, var snälla och inte kopiera bilder, de är privata!)

Brandybodegan Suau ligger i Palma de Mallorca och har funnits sen 1851, ett väldigt vackert ställe där dom även har en "souvenirbutik" där du kan köpa Brandy till specialpris.
Dom säljer 15, 25 och 50åriga Brandys och dom är betydligt billigare  där än att beställa och importera, köper du i bodegan får du betala ca. 35 euro för den 25åriga och skulle du köpa den i sverige kostar den upp mot 2000:-

Bodegan har all ifrån gamla ekfat till splitternya, man kan även köpa ett ekfat, alltså man betalar en viss summa och då får du ett ekfat med ditt namn på (med Brandy såklart) som du får ha där, och du kan bara ta ut en viss mängd per år. Det är väldigt många kändisar från hela världen som har ett eget ekfat där.

Om jag glömt något eller ni undrar något så fråga!


Månadens drink!

Kör igång med månadens drinkrecept!
Med nöje presenterar jag:


TEQUILA SUNRISE

3 cl Tequila
Apelsinjuice
float Grenadine

Drinken ska byggas.
Lägg i önskad mängd is (anpassa efter glasets storlek)
Häll i ingredienserna i följd ordning.
Häll Grenadine försiktigt längs glasets kant så lägger det sig på botten och det kommer se ut som en solupp/nedgång varav därför namnet.
Dekorera med apelsinspiral eller ananasskiva.
NJUT!


Välkommen till min nya blogg!


Om

Min profilbild

RSS 2.0